Home » Actueel » Interviews en Podcasts

Interviews en Podcasts

TBI-medewerkers treden regelmatig op in radioprogramma’s en er zijn diverse podcasts opgenomen met hen in de hoofdrol. Hieronder staat een chronologisch overzicht van links via de welke u kunt doorklikken op de interviews en gesprekken.

‘God wordt mens in je verlangen’, aldus Thomas Quartier in interview op NPO2

Vanuit klooster De Keizersberg in Leuven, zijn nieuwe thuis, ging Thomas Quartier tijdens de kerstperiode in gesprek met WIlfred Kemp op NPO2. Omlijst door prachtige gezangen van Wishful Singing. Bekijk het interview met Thomas Quartier over de kerstperiode.

Interview met Inigo Bocken over ‘Maria, een trinitaire theologie’

De website van theologie.nl publiceerde een interview met Inigo Bocken over het in december verschenen boek ‘Maria, een trinitaire theologie. Lees het interview met Inigo Bocken.

 

Podcast Thomas Quartier over Bob Dylan en spiritualiteit

Wat hebben Bob Dylan en een monnik met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht weinig. Wanneer je echter menige tekst en performance van Dylan vanuit monastiek perspectief bekijkt, gaan nieuwe dimensies open. Thomas Quartier legt in twee podcasts uit dat Dylan altijd een belangrijke bron van inspiratie is geweest voor zijn eigen werk en spiritualiteit. Beluister de podcast ‘Dylans Kloostertoren’ en ‘Dylans Lucht en Leegte’.


Podcast filosofie met Inigo Bocken over Cusanus

Wetenschappelijk directeur Inigo Bocken treedt op in de nieuwste podcast filosofie van Centre Erasme. Het is alweer de 36e editie van de podcast filosofie, waar iedere keer een andere denker centraal staat. Dit keer is dat Nicolaas van Cusa (ook wel: Cusanus). Beluister de podcast met Inigo Bocken over Cusanus.


Interview Herman Westerink over Soliloquium op Radio Maria

Joop van der Elst interviewde woensdag 18 november op Radio Maria TBI collega Herman Westerink over het door Willem Teellinck geschreven werk Soliloquium. Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen verscheen eind juni 2020 als tweede deel in de serie Mystieke Teksten. Vertaald door Thom Mertens en ingeleid door Herman Westerink. Herman is als wetenschapper werkzaam aan het Titus Brandsma Instituut en als universitair hoofddocent godsdienstfilosofie en interculturele filosofie aan de Radboud Universiteit. Beluister het interview.


Podcast Filosofie Centre Erasme over Jacques Lacan door Marc De Kesel

In de podcast Filosofie van het Centre Erasme is Marc De Kesel te gast over de denker Jacques Lacan. Met de woorden: ‘Het verlangen van de mens is het verlangen van de ander’ duidde de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan de mens. Welke rol speelt het verlangen in het leven van de mens? Welke rol spelen anderen in het definieren van wie wij zelf zijn? En zullen we ooit bereiken wat we verlangen. Marc De Kesel laat daar zijn licht over schijnen. Beluister de podcast.


TBI TV: Inigo Bocken over het Soefisme

In deze editie van TBI TV interviewt Ilja Kramer collega en wetenschappelijk directeur Inigo Bocken. Hij legt uit wat soefisme is en wat dit voor hem persoonlijk betekent. Bekijk het interview.


Interview Herman Westerink over Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck

Onlangs verscheen het tweede deel in de serie Mystieke Teksten: Soliloquium, een mystieke oefening in verlangen van Willem Teellinck. Vertaald door Thom Mertens en ingeleid door Herman Westerink. Herman is als wetenschapper werkzaam aan het Titus Brandsma Instituut en als universitair hoofddocent godsdienstfilosofie en interculturele filosofie aan de Radboud Universiteit. Lees verder.


‘Bijzonder saaie lezing’ van Marc De Kesel over moderne mystiek van Mallarmé (18 mei 2020)

Vorig jaar organiseerde Sander Vloeibergs, TBI Fellow, de studiedag ‘Kunst, kerk en mystiek’ in Leuven. Tijdens de studiedag werd de relatie tussen de Middelnederlandse christelijke mystiek enerzijds en de hedendaagse kunstpraktijk anderzijds bestudeerd. TBI-directeur Marc De Kesel hield een – zoals hij zelf noemde een ‘bijzonder saaie lezing’ – over moderne dans en moderne mystiek: over Mallarmé’s ‘spirituele’ kijk op dans. Beoordeel het zelf.


Corona en het fundament van onze politiek | Interview met filosoof Marc De Kesel (20 april 2020)

Wat kunnen we leren van de coronacrisis? Volgens filosoof en directeur TBI Marc De Kesel laat de wereldwijde crisis zien dat niet de economie, maar het behoud van leven aan de basis moet staan van onze politiek. Bekijk  dit interview met filosoof Marc De Kesel en programmamaker Liesbeth Jansen over hoe de coronacrisis de fundamenten van onze vrijheid en democratie blootlegt. Lees en kijk verder.


Van 11 tot 12 uur op vrijdag 10 april (Goede Vrijdag) livestream over Matthäus-Passion door Ad de Keyzer (10 april 2020)

Ad de Keyer, Bach-kenner bij uitstek, verzorgt op vrijdagochtend 10 april een livestream via Youtube. U kunt hem dan het hemd van het lijf vragen over zijn colleges over Bachs Matthäus-Passion, of over Bachs Matthäus-PassionBachs Matthäus-Passion in het algemeen. De livestream is afgelopen maar nog wel te bekijken.


Ad de Keyzer geeft online colleges over Matthäus-Passion (8 april 2020)

Niemand anders dan onze Bach-liefhebber Ad de Keyzer neemt u mee in drie online college’s over de Matthäus-Passion. Hij benadert het stuk niet als geestelijk concert, maar hij kijkt er op een  spiritueel liturgische manier naar. ‘Deze manier van kijken Levert ons veel te denken op.’ Lees verder.


Inigo Bocken over ‘Waarom laat God ons lijden?’ (19 maart 2020)

Inigo Bocken gaf woensdag 18 maart een interview op Radio Maria over het door hem vertaalde boekje van Karl Rahner ‘Waarom laat God ons lijden’?. In ‘Waarom laat God ons lijden?’ onderzoekt Rahner haast wetenschappelijk alle mogelijke antwoorden op deze vraag. Wat zeggen filosofen, christenen, atheïsten? En houden deze antwoorden stand? Lees – en luister – verder.


Beluister het interview van Joop van der Elst met Inigo Bocken over Cusanus’ De blik van God (11 december 2019)

TBI directeur Inigo Bocken heeft een geheel herziene vertaling gemaakt van De visione Dei van de 15e eeuwse filosoof, theoloog, wiskundige, kardinaal en politicus Nicolaas van Cusa. De titel: De blik van God. Beluister het interview van Joop van der Elst met Inigo Bocken over het belangrijkste boek uit Inigo’s leven. Beluister het interview. Beluister het interview.


In gesprek met Ad de Keyzer over mystiek perspectieven in Bachs Matthäus Passion (21 oktober 2019)

Ad de Keyzer een gepassioneerd Bach-liefhebber en kan hij gezien worden als een expert op het gebied van de Mattheus Passion. Via SoundCloud kunt u naar een interview luisteren met Ad de Keyzer over de mystiek perspectieven in Bachs Matthäus Passion. Beluister het gesprek.


Podcast interview TBI directeur Inigo Bocken over ‘De vreemdeling. Eenheid in verschil’ van Michel Certeau (11 juni 2019)

Beluister de podcast van Inigo Bocken, wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut, over het werk en het boek ‘De vreemdeling. Eenheid in verschil’ van Michel de Certeau. Lees verder.


Podcast van Thomas Quartier over spiritualiteit in verhouding tot maatschappelijk engagement (22 januari 2019)

Thomas Quartier vertelt in deze podcast over zijn onderzoek naar spiritualiteit in verhouding tot maatschappelijk engagement en zijn persoonlijke leven als monnik. > Beluister de podcast.