Home » Actueel » Nieuws

Nieuws

Livestream Titus Brandsma Lezing

Op deze pagina vindt u de link naar de livestream van onze Titus Brandsma Lezing met Heino Falcke. Op vrijdag 15 oktober vanaf 14.30 is deze link actief. Naderhand is de lezing ook terug te zien via YouTube. Lees verder.


Geloven in het zwarte gat

In 2019 verwierf hij wereldfaam als medeontdekker van de eerste foto van het zwarte gat. In oktober staat hij op het podium om de Titus Brandsma Lezing uit te spreken. Heino Falcke over het zwarte gat dat hem nóg dichter bij het geloof heeft gebracht. Lees verder en meld u aan.


Da Vincilezing door Inigo Bocken:  De ‘Bantoe-filosofie’ van Placide Tempels

13 oktober 2021 verzorgt Inigo Bocken de Da Vincilezing bij de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten in Brussel (en online). De lezing gaat over de de ‘Bantoe-filosofie’ van Pater Placide Tempels (1906-1977). De ondertitel is: Koloniaal paternalisme of Afrikaanse filosofie? De Bantoe-filosofie – één van de weinige oorspronkelijk in het Nederlands geschreven invloedrijke wijsgerige boeken – een omstreden werk is dat de geesten nog steeds bezighoudt. Lees verder.


Titus Brandsma – een leven op het snijvlak van theorie en praktijk

De veelzijdige karmelietenpater Titus Brandsma is ondanks zijn grote eruditie zelden als werkelijke geleerde beschouwd. Coban Menkveld legt in een blog op de website van Tocqueville, Religie en Democatie een relatie met de wetenschapsopvatting van Brandsma. Lees verder.


Joop van der Elsken gaat in gesprek met Marc De Kesel over ‘Ik, God & mezelf’

Maandag 20 september 2021 van 20 tot 21.00 uur gaat presentator Joop van der Elst in gesprek is met collega Marc De Kesel over zijn boek Ik, God & mezelf . Luister live.


Cursusreeks For the curious: ‘God’ als Politieke Factor met o.a. Marc De Kesel

Radboud Academy – het overkoepelend centrum voor Leven Lang Ontwikkelen van de Radboud Universiteit – organiseert onder de naam ‘For the Curious’ een nieuw cursusaanbod voor een breed geïnteresseerd publiek. TBI collega Marc De Kesel verzorgt de laatste bijeenkomst van deze cursus op 23 november waarin hij ingaat op de vraag waarom religieus fundamentalisme vooral een typisch modern fenomeen. Lees verder en meld u aan.


Bespreking van biografie van pseudo-mysica Janske Gorissen “Vurige liefde. Het geheim rond het Bloedig Bruidje van Welberg”

In Trouw van maandag 13 september 2021 stond een uitvoerige bespreking van het boek “Vurige liefde. Het geheim rond het Bloedig Bruidje van Welberg”, een spannende biografie van de pseudo-mystica Janske Gorissen. Lees verder.


Gratis TBI Lectures over religieus leven

Religieus leven kent een breed scala aan vormen, elk met een eigen ontstaansgeschiedenis, eigen invulling van de navolging van Christus, eigen ontwikkelingen. Binnen het Titus Brandsma Instituut doen we onderzoek naar deze verschillende vormen en naar de bewogenheid die hieraan ten grondslag ligt. In de TBI-lectures van dit najaar spreken vier medewerkers van het Titus Brandsma Instituut over hun onderzoek naar religieus leven en zij gaan hierover met u in gesprek. Meld u aan.


Symposium Figura Divina ‘IN GODS SPOOR. Hedendaagse religieuze en spirituele kunst’ – 26 november 2021

Op 26 november 2021 houdt Figura Divina haar jaarlijkse symposium. Lees verder.


Informatiemiddag cursus ‘In gesprek over de geestelijke weg’ vrijdag 24 september

Heeft u – misschien tot uw eigen verwondering –  uw eerste stappen op de geestelijke weg gezet? Bent u uw weg al zoekende meer aan het ontdekken? Dan biedt de cursus ‘In gesprek over de geestelijke weg’ u de mogelijkheid uw zoektocht nog bewuster voort te zetten. Vrijdag 24 september is er een informatiebijeenkomst in Den Bosch. Lees verder.


Derde en laatste deel symposium Foucaults Bekentenissen van het vlees

Herman Westerink organiseert dit jaar een geheel online symposium over De bekentenissen van het vlees in drie delen. U kunt zich nu aanmelden voor de derde en laatste bijeenkomst die plaatsvindt op vrijdag 24 september 2021. Meld u aan.


U kunt zich nu aanmelden voor het derde en laatste deel van het symposium op vrijdag 24 september 13.30 – 17.00 uur.

Nogmaals digitaal aangeboden: Studieweek Mystiek 2021

Het was in 2021 de 40e keer dat de Studieweek Mystiek werd georganiseerd door het Titus Brandsma Instituut. De natuurmystiek van Thomas Merton (1915 – 1968) stond deze week centraal. Op veler verzoek bieden we de Studieweek Mystiek 2021, live opgenomen in juli, nogmaals digitaal aan. Voor € 100,- euro krijgt u toegang tot de 16 afzonderlijke colleges. U ontvangt ook de digitale reader en kunt Kick Bras per mail vragen stellen. Bestel nu.


Evaluatieformulier Studieweek Mystiek over Thomas Mertons natuurmystiek

Voor de deelnemers aan de Studieweek staat hier het evaluatieformulier klaar. Zij ontvangen ook een persoonlijke mail met de evaluatieformulieren. Lees verder.


Save the date: Titus Brandsma Lezing 15 oktober 2021

Zet de datum alvast in uw agenda: Op vrijdag 15 oktober spreekt hoogleraar Heino Falcke de lezing uit. Heino Falcke is hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Als hoofd van de Science Council van de Event Horizon Telescope speelde hij een sleutelrol in het maken van de eerste foto van een zwart gat. Lees verder.


Hoogleraar Marc De Kesel: ‘De christelijke traditie is een ruziënd parlement’

Bij het woord ‘mystiek’ denk je al gauw aan onthechting, aan één worden met God. Voor Marc De Kesel draait het juist om de spanning tussen de mens en God. ‘God wil niet ‘een geloof’, God wil geloof in Hém. Dat is iets totaal anders. Niet wat of wie wíj zeggen dat God is, is God; alleen God is God.’ Lees verder.


Studiedag Abdij van Berne 18 september: Hildergard van Bingen

Op 18 september 2021 organiseert Berne Media | uitgeverij Abdij van Berne samen met sociaal-wetenschapper Hans Wilbrink en geassocieerd onderzoeker van het Titus Brandsma Instituut Kitty Bouwman een studiedag over het leven en werk van Hildegard von Bingen. De dag vindt plaats in de Abdij van Berne te Heeswijk. Lees verder.


Thuiswerken nog steeds de norm

De overheid heeft op 13 augustus aangekondigd dat de anderhalvemetermaatregel in het onderwijs vervalt. Verder is er geen sprake van andere versoepelingen. Tot en met 19 september is thuiswerken dus nog steeds de norm. Lees verder.


Anderhalvemetermaatregel vervalt bij aanvang collegejaar

Komend collegejaar vervalt de anderhalvemetermaatregel in het onderwijs, zo maakte het demissionaire kabinet tijdens de persconferentie van 13 augustus bekend. Hoe dit op de campus van de Radboud Universiteit zo veilig mogelijk gerealiseerd gaat worden en wat bijvoorbeeld het maximum aantal studenten in collegezalen is (vooralsnog 75), wordt in de week van 16 augustus bekend gemaakt. Lees verder.


Vaccineren (kan) nu ook op de campus

Ben je nog niet gevaccineerd tegen het coronavirus? Vanaf 23 augustus kun je je laten vaccineren op de campus van de Radboud Universiteit. Lees verder.


Nieuw licht op Marga Zwiggelaar

Welke ambitie gaat er schuil achter nieuwe onderzoekers en vrijwilligers van het Titus Brandsma Instituut? In deel 3 van een serie introductiegesprekken is het woord aan Marga Zwiggelaar, zuster dominicanes die inmiddels geprofest een studie gaat verrichten aan het Titus Brandsma Instituut. “Probeer te leven zonder een waarom.” Lees verder.


Nieuw licht op zuster Catharina

Welke ambitie gaat er schuil achter nieuwe onderzoekers en vrijwilligers van het Titus Brandsma Instituut? In deel 6 van een serie kennismakingsgesprekken is het woord aan zuster Catharina, naamgenoot van haar belangrijkste studieobject aan het instituut: Catharina van Siena, patrones van de orde van Dominicanessen. “Ik wil de rationele kant van het gebed laten zien.” Lees verder.


Nieuwe licht op Stefaan Neirynck

Welke ambitie gaat er schuil achter nieuwe onderzoekers en vrijwilligers van het Titus Brandsma Instituut? In deel 3 van een nieuwe serie vertelt Stefaan Neirynck over zijn overstap vanuit het klooster naar het Titus Brandsma Instituut. “Van het monnikenleven werd ik niet gelukkig, nu vind ik een andere manier om in de mystieke traditie te staan.” Lees verder.


Succesvolle en zeer gewaardeerde Studieweek Mystiek over Thomas Merton

Het was dit jaar (2021) de 40e keer dat de Studieweek Mystiek werd georganiseerd. De natuurmystiek van Thomas Merton (1915 – 1968) stond deze week centraal. 24 deelnemers mochten fysiek aanwezig zijn in de prachtige, sfeervolle kapel van het Berchmanianum in Nijmegen. Kick Bras wist vier hele dagen, en 16 hele colleges lang, te boeien. Kick is echt een Thomas Merton-kenner. Lees verder.


Jaarverslag TBI 2020 in een nieuw jasje

Het deze week verschenen Jaarverslag 2020 van het Titus Brandsma Instituut is in een geheel nieuw jasje gestoken. Zowel vorm als inhoud zijn beter toegesneden op het digitale tijdperk en de wensen van de lezers. Bekijk het jaarverslag online.


Corona update 1 juli 2021

De coronamaatregelen zijn sterk versoepeld. We hoeven geen mondkapje meer te dragen, mogen weer met mensen afspreken en vaker naar de universiteit en het thuiswerken kan afgewisseld worden met werken op kantoor. De anderhalvemeter maatregel blijft wel van kracht. We hopen het nieuwe studiejaar weer helemaal open te kunnen. Het kabinet besluit hier 13 augustus over. Lees verder.


Studiereis Mystiek, Moderniteit en Thérèse van Lisieux

Van dinsdag 28 september t/m zaterdag 2 oktober 2021 wordt er een studiereis naar Lisieux (Fr.) georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in mystiek en/of filosofie. Het thema van de reis is ‘Mystiek & Moderniteit’. Aanmelden kan tot 15 juli 2021. Lees verder.


Nieuw licht op het Titus Brandsma Instituut: nieuwe collega’s aan het woord

Welke ambitie gaat er schuil achter nieuwe onderzoekers en vrijwilligers van het Titus Brandsma Instituut? In deel 1 van een nieuwe serie vertelt Lieven De Maeyer over zijn promotieonderzoek en zijn hoop op een vertaling van het complete werk van Simone Weil. “Het zoekende in haar werk zou meer op de voorgrond mogen treden.”

In deel 2 van een nieuwe serie vertelt Edwin van der Zande over zijn streven om zich te laven aan de mystieke bronnen. “Ik heb heel lang op het grensgebied geleefd, als een vertaler voor de samenleving van de katholieke mystieke teksten en theologie. Het is dan zaak om niet vervreemd te raken van de bronnen.” Lees verder.


‘Iedereen kan in zijn leven God ontmoeten’

In 2011 werd Inigo Bocken wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut, een vermaard onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ‘Daar doen we niet enkel aan historisch onderzoek, we gaan er ook dieper in op de brede belangstelling in de samenleving voor spiritualiteit’. Lees verder.


Aanmelden Studieweek Mystiek tot 21 juni

U kunt zich nog tot 21 juni aanmelden voor de Studieweek Mystiek. Voor € 100,- kunt u vier dagen (5 t/m 8 juli) iedere dag de colleges via een livestream volgen. U kunt ook naderhand de colleges terugkijken via YouTube. Aanmelden kan nog tot 21 juni.


Corona-update 9 juni 2021

Studenten van het Titus Brandsma Instituut blijven tot de zomervakantie nog online colleges (of blended) volgen. Wat medewerkers van het Titus Brandsma Instituut betreft, zij mogen weer één dag in week op de campus werken, als dit belangrijk is voor de kwaliteit van het werk en het welzijn. De anderhalve meter afstand, het handen wassen en het mondkapje blijft verplicht. Lees verder.


Bekijk de oratie van Marc De Kesel ‘Theologie, Mystiek en Moderniteit’

Op 19 mei 2021 sprak Marc De Kesel zijn inaugurele rede uit onder de titel Theologie, Mystiek en Moderniteit. Met deze rede gaf Marc de aftrap van zijn buitengewoon hoogleraarschap, ingesteld door de Faculteit Theologie, Filosofie en Religiewetenschappen. Kijk de oratie terug.


‘Mijn levenswerk? In elk geval wel het dikste en mooiste boek dat ik ooit heb gefabriceerd.’ 

Vorige maand presenteerde Charles Caspers in besloten kring zijn monumentale geschiedwerk over de zusters van de Choorstraat, In alles de liefde. ‘Of dit mijn levenswerk is? In elk geval wel het dikste en mooiste boek dat ik ooit heb gefabriceerd.’ Lees verder.


De Kesel zoekt dansend en lezend naar houvast

In zijn oratie 19 mei 2021 zette Marc De Kesel de mystiek op het podium om te dansen, om zo de verloren God en de denkende ‘ik’ bij elkaar te brengen. Bij de aanvaarding van zijn hoogleraarschap verscheen ook zijn nieuwe boek, waarin hij de drie-eenheid God, mystiek en het ‘ik’ uit de doeken doet. Of beter: ons uitnodigt dat zélf te doen. Lees verder.


Mogelijke heiligverklaring Titus Brandsma stap dichterbij

Op 25 mei 2021 heeft de commissie van theologen van de congregatie voor de zalig- en heiligverklaringen de onverklaarbare genezing van Michael Driscoll, O.Carm. erkent als een wonder dat is geschied op voorspraak van Titus Brandsma. Lees verder.


Nieuwe leerstoel slaat brug naar faculteit Filosofie, Theologie & Religiewetenschappen RU

De Kesel (64) spreekt op 19 mei zijn oratie uit als hoogleraar Theologie, Mystiek en Moderniteit, een nieuw door de faculteit ingesteld buitengewoon hoogleraarschap. Hiermee borgt het Titus Brandsma Instituut volgens De Kesel de aanwas van een nieuwe generatie jonge onderzoekers. Lees verder.


Alfabet van de liefde: P van Prego

Ti prego. Ik bid je, ik smeek je, ik vraag je. Bidt liefde? Smeekt ze, vraagt ze? Is wat een minnaar aan zijn liefste bindt, een vragen, een smeken? Een gebed? Een gebed: ja, waarom niet? Want dat is toch wat de gelovige aan God bindt: een vragen, smeken, bidden? En misschien doen ook minnaars dat wel eens tegenover elkaar? Wat als liefde bidden is? Lees verder.


Leven van Titus Brandsma in Kruispunt NCRV

Titus Brandsma weigerde onder te duiken en ging persoonlijk op bezoek bij krantenredacties om te pleiten voor eerlijke journalistiek. Als voorvechter van het vrije woord werd hij verraden en opgepakt. Maandag 3 mei zond de NCRV het programma Kruispunt uit, geheel gewijd aan de erfenis van Titus Brandsma. Bekijk de uitzending.

Dr. Herman Westerink per 1 mei nieuwe wetenschappelijk directeur Titus Brandsma Instituut

Met ingang van 1 mei 2021 is dr. Herman Westerink voor vier jaar benoemd tot wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen. Lees verder.


Thomas Quartier in gesprek met Erik Scherder

Kun je geloof wetenschappelijk verklaren? Hierover ging Thomas Quartier met Erik Scherder in gesprek op NPO2. Een boeiende ontmoeting die stof tot nadenken biedt en wellicht tot ‘geloof’, ieder op zijn manier… Lees verder.


Onuitsprekelijk paradijs. De groene spiritualiteit van Thomas Merton door Kick Bras

In de zomer van 2021 zal bij Berne Media verschijnen Onuitsprekelijk paradijs – De groene spiritualiteit van Thomas Merton van Kick Bras. Het boek is te koop aan het eind van de Studieweek Mystiek (5 t/m 8 juli 2021) over de natuurmystiek van Thomas Merton. Lees verder.


Zin en onzin in de wereld van de mystiek

Spiritualiteit, mystiek, mindfulness, het zijn populaire begrippen. Met Marc De Kesel, één van de twee directeuren van het Titus Brandsma Instituut (TBI) en ‘mystiekprofessor’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen spreekt met Peter van Overbruggen van het tijdschrift Roerom over de zin en onzin in de wereld van de mystiek. Lees het hele interview in Roerom april 202.


Inaugurele rede Paul van Tongeren als Denker des Vaderlands – gratis livestream

Donderdag 1 april om 20.00 uur, is de officiële inauguratie van Paul van Tongeren als Denker des Vaderlands. Sluit gratis aan bij de livestream


De moed om naar het licht te verlangen ~ Unieke film over Titus Brandsma 1881-1942

Sim D’Hertefelt, redacteur van Kerknet, maakte samen met prof. dr. Inigo Bocken van het Titus Brandsma Instituut een korte webdocumentaire maken over zijn leven. In meer dan 10 archieven vonden we uniek audio- en beeldmateriaal. Bekijk de film.


WAR voorzitter Paul van Tongeren Denker des Vaderlands

Paul van Tongeren, emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit en voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Titus Brandsma Instituut, is de nieuwe Denker des Vaderlands. Dat maakte de Stichting Maand van de Filosofie donderdagavond 18 maart 2021 bekend. Lees verder.


De O van Histoire d’O

Het Alfabet van de Liefde is alweer bij de letter O. Wat de liefde betreft, heeft ook O een geschiedenis. Of, zoals je de Franse titel ook kunt vertalen, een verhaal. In Histoire d’O, een Franse erotische roman uit 1954, lezen we hoe een jonge vrouw, enkel met het initiaal O genoemd. Lees verder.


Aanmelden Studieweek Mystiek over natuurmystiek van Thomas Merton

De Titus Brandsma Studieweek 2021 wordt dit jaar georganiseerd van maandag 5 tot en met donderdag 8 juli en staat geheel in het teken van de natuurmystiek van Thomas Merton. Kick Bras verzorgt deze vier-daagse studieweek en samen met hem bestudeert u de lyrische natuurobservaties uit de dagboeken van Thomas Merton. Een klein aantal deelnemers kan fystiek aanwezig zijn bij de Studieweek, overige deelnemers kunnen de Studieweek online volgen. Lees meer en meld u aan.


Charles Caspers presenteert driedelig geschiedboek Congregatie van de Zusters van de Choorstraat

Vrijdag 19 maart overhandigde Charles Caspers het eerste exemplaar van zijn driedelig geschiedboek over de Congregatie van de Zusters van de Choorstraat, In alles de Liefde, aan de algemene overste Zuster Antonie Ardatin. Zijn mooiste publicatie tot nu toe. Lees verder.


Boek ‘Ik, God en mezelf van Marc De Kesel komt in mei uit

In mei 2021 verschijnt het nieuwste boek van Marc De Kesel Ik, God en mezelf. Uit lezing van enkele grote mystieke teksten blijkt dat het volgens De Kesel weinig gaat over mystieke ervaringen, maar vooral over ‘ik’ en ‘mezelf’. Lees verder.

Boekpresentatie ‘Soliloquium goed ontvangen in de pers

De boekpresentatie van Soliloquium werd zeer goed bezocht. Rond de 75 deelnemers luisterden aandachting naar de lezingen van Herman Westerink (TBI) en Jan van de Kamp  (VU). Zo’n 50 deelnemers bleven hangen voor het vragen uurtje. Het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad schreven een mooie recensie. Lees verder.


Inaugurele rede prof. dr. Marc De Kesel woensdag 19 mei 2021

Op woensdag 19 mei 2021 houdt prof. dr. Marc De Kesel, hoogleraar aan de Radboud Universiteit / Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen en directeur in- en externe zaken van het Titus Brandsma Instituut zijn inaugurele rede. De inaugurele rede begint om 15.45 uur precies.  De rede heeft als titel: Een eigengereide Drievuldigheid. Over theologie, moderniteit en mystiek. Volgt de oratie online.


Eerste Mystieke Salon een feit: Frits de Lange over de mystiek van Simone Weil

Op woensdag 24 maart start het Titus Brandsma Instituut met een unieke reeks online Mystieke Salons. Via Zoom presenteren we een aantal ‘salongesprekken’ met bekende en minder bekende auteurs die recentelijk over mystiek en spiritualiteit publiceerden. TBI-mederkers Marc De Kesel en Herman Westerink nemen de rol van gastheer op zich. Lees verder.


Corona update 24 februari 2021 – lockdown verlengt tot 15 maart

Op dinsdag 23 februari was er weer een persconferentie waarin een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen is aangekondigd. Voor het Titus Brandsma Instituut verandert er vooralsnog niets. De avondklok blijft van kracht, het wetenschappelijk onderwijs blijft dicht en we werken thuis, tenzij het niet anders kan. Lees verder.


‘Heiligverklaringsproces Titus Brandsma in de laatste fase’

Het heiligverklaringsproces van Titus Brandsma zit in de laatste fase, zo kopte het Katholiek Nieuwsblad gister 23 februari 2021. Het Katholiek Nieuwsblad deed navraag bij de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Het is nog moeilijk om een exacte datum te voorzien, ook gezien de coronapandemie, die alle heiligverklaringsprocessen vertraagd heeft. Lees verder.


Titus Brandsma was ‘wel degelijk een theologische hoogvlieger’

Brandsma werd vaak onderschat op intellectueel gebied. Men hield het niet voor mogelijk dat deze ‘mysticus met treinabonnement’ een theologische hoogvlieger kon zijn: daarvoor, dacht men, had hij te veel nevenactiviteiten. Niets is minder waar. Lees het interview met Inigo Bocken over het boek Maria, een trinitaire theologie in het Katholiek Nieuwsblad.


Verslagje leeskring commentaar Gregorius op Hooglied

‘Het zijn boeiende bijeenkomsten, niet alleen omdat de tekst boeiend is, maar omdat we als lezers met onze verschillende achtergronden wel dezelfde tekst lezen, maar er ook verschillende dingen in ontdekken. Hierdoor leren we van Gregorius én van elkaar’, aldus collega Leon Teubner


Online symposium over Foucaults Bekentenissen van het vlees

Voorjaar 2020 verscheen Bekentenissen van het vlees, de vertaling van het in 2018 postuum uitgegeven vierde deel van de Geschiedenis van de seksualiteit van Michel Foucault. In een online symposium laat een aantal filosofen en theologen hun licht schijnen over deze opzienbarende tekst van Foucault. Lees verder en meld u aan.


Congres Thomas van Kempen 19 en 20 augustus 2021

Dit jaar is het 550 jaar geleden dat Thomas van Kempen is overleden. Daarom is dit jaar uitgeroepen tot herdenkingsjaar. In het kader hiervan organiseren het Titus Brandsma Instituut en de Radboud Universiteit te Nijmegen een internationaal congres: Thomas a Kempis, his Works and their Reception. Lees verder.


Online boekpresentatie Soliloquium donderdag 4 maart

Op donderdag 4 maart 2021 organiseert het Titus Brandsma Instituut, samen met het Research Center Puritanism and Piety, de online presentatie van het boek ‘Soliloquium. Een mystieke oefening in verlangen’. Soliloquium, dat in 1628 geschreven is door Willem Teellinck, is opnieuw vertaald door Thom Mertens en ingeleid door Herman Westerink. Lees verder.


Wetenschappelijk directeur Inigo Bocken benoemd tot hoogleraar KU Leuven

Wetenschappelijk directeur Inigo Bocken is met ingang van vandaag, 1 februari 2021, benoemd tot hoogleraar Mystieke Theologie aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven. Lees verder.


Meld u aan voor online leeskring commentaar Gregorius de Grote op Hooglied

Op woensdag 10 februari gaat de online leeskring van start over het commentaar van Paus Gregorius de Grote op Hooglied. Het mag dan een bundel ‘profane’ liefdesliederen zijn, voor de christelijke mystiek is het Hooglied het belangrijkste boek uit de Bijbel. Meld u nu aan.


2021 = herdenkingsjaar Thomas van Kempen

In 2021 wordt herdacht dat Thomas van Kempen 550 jaar geleden is overleden. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, waaronder een speciaal geschreven compositie van de Duitse componist Thomas Blomenkamp in opdracht van de Thomas-Stiftung Heinrich und Christine Kiefer te Kempen (Duitsland). Het hele jaar door is er een keur aan andere activiteiten en evenementen rond dit jubileum. Lees verder.


Titus Brandsma Lezing over zwarte gaten door Heino Falcke verplaatst naar 15 oktober 2021

De 27e Titus Brandsma Lezing wordt in verband met de coronamaatregelen dit jaar gehouden op vrijdag 15 oktober 2021. Normaliter is de Titus Brandsma Lezing altijd in het voorjaar. We hopen u in oktober allemaal weer persoonlijk te mogen ontmoeten. Lees verder.


Schrijf je nu in voor collegereeks Omvorming

De geestelijke weg wordt vaak beschreven aan de hand van termen als vorming en omvorming. Het zijn termen die duiden op processen. Hiermee wordt geprobeerd inzicht te geven in de dynamische relatie tussen God en mens. In deze collegereeks, die 3 februari van start gaat, staan we vanuit het oogpunt van geestelijke begeleiding stil bij omvormingsprocessen. Lees verder en meld u aan.


Informatiemiddag cursus ‘In gesprek over de geestelijke weg’ verplaatst tot na de zomer

Heb jij – misschien tot je eigen verwondering –  je eerste stappen op de geestelijke weg gezet? Ben je jouw weg al zoekende meer aan het ontdekken? Dan biedt de cursus ‘In gesprek over de geestelijke weg’ jou de mogelijkheid je zoektocht nog bewuster voort te zetten. Lees verder.


‘God wordt mens in je verlangen’, aldus Thomas Quartier in interview op NPO2

Vanuit klooster De Keizersberg in Leuven, zijn nieuwe thuis, ging Thomas Quartier tijdens de kerstperiode in gesprek met WIlfred Kemp op NPO2. Omlijst door prachtige gezangen van Wishful Singing. Bekijk het interview.


Interview met Inigo Bocken over ‘Maria, een trinitaire theologie’

De website van theologie.nl publiceerde een interview met Inigo Bocken over het in december verschenen boek ‘Maria, een trinitaire theologie. Lees verder.


Leestip: ‘Maria – Een trinitaire theologie’ van Titus Brandsma

Bij uitgeverij Sjibbolet is recent verschenen ‘Maria – Een trinitaire theologie’ van Titus Brandsma: een niet eerder gepubliceerde mystieke tekst over Maria in haar relatie tot de drie goddelijke Personen. Het lezen waard. Lees verder.


Podcast Thomas Quartier over Bob Dylan en spiritualiteit

Wat hebben Bob Dylan en een monnik met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht weinig. Wanneer je echter menige tekst en performance van Dylan vanuit monastiek perspectief bekijkt, gaan nieuwe dimensies open. Thomas Quartier legt in twee podcasts uit dat Dylan altijd een belangrijke bron van inspiratie is geweest voor zijn eigen werk en spiritualiteit. Beluister de podcast ‘Dylans Kloostertoren’ en ‘Dylans Lucht en Leegte’.


Ontneming predicaat ‘katholiek’ Radboud Universiteit; een kardinale fout van de Bisschoppenconferentie

Op 20 oktober 2020 werd het nieuws wereldkundig gemaakt dat de Radboud Universiteit per ingang van 15 november 2020 niet langer het predicaat ‘katholiek’ mag en zal dragen. Lees verder.


Aankondiging heiligverklaring Titus Brandsma mogelijkerwijs in februari

Priester, hoogleraar en voormalig rector Titus Brandsma is een belangrijke stap dichter bij een heiligverklaring. Het is denkbaar dat de aankondiging van de heiligverklaring al in februari komt. Lees verder.

Oudere berichten

Oudere berichten van 2020 en 2019 vindt u in ons Nieuwsarchief. Van daaruit kunt u ook doorklikken naar de berichten uit voorgaande jaren.