Home » Evenementen » Titus Brandsma Lezing

Titus Brandsma Lezing

 

De 27e Titus Brandsma Lezing wordt dit jaar georganiseerd op vrijdag 15 oktober 2021 in de Stevenskerk in Nijmegen.  We kunnen dankzij de coronaversoepelingen 250 gasten ontvangen in de kerk. De lezing wordt ook gelivestreamd én is naderhand via YouTube terug te kijken. 

Wilt u bij de TBI Lezing aanwezig zijn?
Meld u dan nu aan. U ontvangt van ons nog nadere informatie over de coronacheck.

Voor de livestream hoeft u zich niet aan te melden. Open deze link op vrijdag 15 oktober vanaf 14.30 uur. Gebruik Internet Explorer niet om deze link te openene. Internet Explorer heeft problemen met deze vimeo-link.

Een reis naar het einde van tijd en ruimte
Dit jaar is er een bijzondere spreker. We hebben Heino Falcke, hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie van de Radboud Universiteit, bereid gevonden de Titus Brandsma Lezing  uit te spreken. Falcke maakte in 2019 – samen met collega’s van over de hele wereld – de eerste foto van een zwart gat. Deze foto ging de hele wereld over.

Zwarte gaten zijn één van de bizarste, en meest fundamentele, voorspellingen van Einsteins relativiteitstheorie. De extreme concentratie van materie in een zwart gat heeft een aantrekkingskracht dusdanig sterk dat zelfs licht niet kan ontsnappen. Het is het einde van tijd en ruimte.

Naast wetenschapper is Falcke ook lekenpredikant. Hij neemt ons tijdens de Titus Brandsma Lezing mee op een reis door het heelal. Aan de hand van een aantal Bijbelteksten verhaalt hij over de grootheid en de schoonheid van het heelal en de kleinheid van de mens. Falcke gaat in op de relatie tussen geloof en wetenschap en op de vraag hoe wij ons verhouden tot de natuur en de wereld om ons heen.​

“Of wij hier zijn [op aarde] of niet, maakt voor het heelal niet uit.

Maar als we [de mens] er niet zijn, is het een heelal zonder geloof, hoop en liefde. Dat is voor mij ondenkbaar.”

Na de lezing zal Christoph Lüthy, Radboud-hoogleraar Geschiedenis van de filosofie en decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, in gesprek gaan met Heino Falcke.

Titus Brandsma Lezing 2021
Datum: Vrijdag 15 oktober 2021
Inloop vanaf 14.00 uur i.v.m. de coronacheck bij binnenkomst
Aanvang lezing: 15.00 – 16.30 uur 
Borrel: 16.30 – 17.30 uur
Locatie: Stevenskerk, Sint Stevenskerkhof 62, 6511 VZ Nijmegen

Meer weten over Heino Falcke?
> Lees de column van Henk van Straaten met Heino Falcke in de Volkskrant
> Bekijk een filmpje uit de serie Zin in Wetenschap waarin Falcke spreekt over wetenschap en zijn geloof
> Eigen website Heino Falcke

  Titus Brandsma Lezing 2021
  U hoeft zich alleen aan te melden als u fysiek in de Stevenkerk aanwezig wilt zijn.
  De link voor de livestream kunt u op 15 oktober op onze website vinden.

  ManVrouwAnders

  Wilt u ook in de toekomst op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten en activiteiten, geef dan toestemming door 'ja' aan te vinken. Bij 'nee' houden we u alleen over deze activiteit op de hoogte.

  janee (verplicht)

   

   

  Eerdere Titus Brandsma Lezingen
  Bekijk eerdere Titus Brandsma Lezingen (pdf, epub, YouTube)