Home » Thomas Quartier: Geregelde vrijheid. Benedictijnse spiritualiteit tussen structuur en anti-structuur

Thomas Quartier: Geregelde vrijheid. Benedictijnse spiritualiteit tussen structuur en anti-structuur

In onze cultuur hechten we veel waarde aan onze individuele vrijheid. Zelfontplooiing lijkt het ultieme doel. Levens volgens een strakke kloosterregel staat daar schijnbaar haaks op. Het liturgische ritme van het benedictijnse leven, de nadruk op gemeenschap en de stabiliteit van je levensvorm leggen je bestaan aan banden. Maar zou dat niet ook bron van een ultieme vrijheid kunnen zijn?

In zijn lezing kijkt prof.dr. Thomas Quartier osb naar kernpassages uit de Regel van Benedictus en uitdagingen van huidige mensen. Beiden kunnen elkaar kritisch bevragen en zo de paradox openen van een ‘geregelde vrijheid’ die we vanuit de rituele studies als spanning tussen structuur en anti-structuur kunnen begrijpen.

Deze TBI Lecture van Thomas Quatier is er één van vier lezingen. U kunt zich ook alvast voor de andere lectures aanmelden. De Lectures zijn gratis en we zorgen voor koffie en thee.

Tijdstip: Dinsdag 2 november 15.30-17.00 uur
Locatie: E 3.01, Erasmustoren, Erasmusplein 1 Nijmegen

 

Aanmelden

  ManVrouwAnders

  Wilt u ook in de toekomst op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten en activiteiten, geef dan toestemming door 'ja' aan te vinken. Bij 'nee' houden we u alleen over deze activiteit op de hoogte.

  janee (verplicht)

   

  Ik meld mij aan voor de volgende lezing(en):

  Woensdag 20 oktober 2021In alles is liefde. Over de Dochters van Maria en Joseph. Door Charles Caspers (Titus Brandsma Instituut)

  Dinsdag 2 november 2021Geregelde vrijheid. Benedictijnse spiritualiteit tussen structuur en anti-structuur. Door Thomas Quartier osb (Titus Brandsma Instituut)

  Woensdag 24 november 2021 Dominicaanse spiritualiteit tussen contemplatie en verkondiging. Door Zr. Marga Zwiggelaar OP (Titus Brandsma Instituut)

  Woensdag 8 december 2021Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Religieus leven en lekenspiritualiteit. Door Pierre Humblet (Titus Brandsma Instituut)